Atunci cand clientii vorbesc la telefon in timpul deplasarii, asculta muzica sau urmeaza instructiunile sistemului de navigatie, se bucura de aportul Emmei Kowalczuk si al echipei sale.
Cei mai multi dintre noi nu ne gandim niciodata cum functioneaza asa armonios toata aceasta tehnologie. Insa Emma se gandeste. Poate sa va povesteasca despre gasirea celei mai bune locatii pentru antenele vehiculului, astfel incat acestea sa ofere performante maxime. Si despre compatibilitatea electromagnetica. Pe scurt, aceasta este abilitatea de a separa parti ale echipamentelor electromagnetice, astfel incat sa-si indeplineasca functia fara sa interfereze intre ele. Acest fenomen se numeste perturbare si trebuie evitat.
In calitate de coordonator al departamentului de electromagnetica JLR, Emma conduce o echipa de experti care utilizeaza simulari pe computer pentru a rezolva o problema importanta. „Este vorba despre cum putem transmite semnalele electrice din exteriorul vehiculului clientului din interior, in timp ce acesta descarca software wireless sau foloseste sistemul multimedia in timpul deplasarii.”
Clientii se asteapta din ce in ce mai mult ca vehiculul sa se comporte ca un smartphone. Echipa Emmei stie acest lucru. „Dorim sa incurajam conectivitatea si experienta specifice unui smartphone in interiorul vehiculului. Astfel incat vehiculul sa poata face tot ce poate face si telefonul. Asadar, este destul de important sa tinem cont, de exemplu, de locatia antenelor pe vehicul. Acest lucru ne permite sa beneficiem practic de o functionalitate similara cu a telefonului.”
Functionalitatea respectiva include actualizarile wireless. Eforturile Emmei s-au concretizat in tehnologia de actualizare wireless a software-ului (SOTA), care a permis clientilor Defender sa beneficieze de actualizari fara a fi necesara o vizita la dealer. De curand, acest lucru a insemnat instalarea comenzilor vocale Amazon Alexa, un bonus la care multi clienti nu s-au asteptat.
„Sper ca toti clientii au apreciat ca actualizarea s-a facut wireless si ca nu a fost nevoie sa mearga la dealer. Clienti considera ca vizita la un dealer este un inconvenient destul de important.”
Antena care face posibil acest lucru se afla intr-o unitate mica sub forma de aripa, amplasata pe plafon, spre hayon - dintr-un motiv intemeiat. Asigurarea functionarii corecte a fost foarte importanta pentru intregul proiect.
„Daca montam antena intr-o locatie necorespunzatoare, va avea putine sanse sa receptioneze semnalul. O poti pune in bara sau intr-un loc ascuns, dar caroseria metalica ar bloca legatura de comunicatii cu antena de telecomunicatii si ar crea probleme. Am pus-o pe plafon, pentru a maximiza performantele de conectivitate.”
Pentru a intelege comportamentul diferitelor semnale electromagnetice si modul in care acestea s-ar putea influenta unul pe celalalt, Emma si echipa sa genereaza imagini asemanatoare cu o caroserie inconjurata de nori. Ea considera ca acest lucru face parte din distractie. „Partea buna la aceasta imagine este ca poti vizualiza ce fac campurile. Multi considera comunicatiile electromagnetice „magice”, deoarece uneori nu intelegi de ce nu-ti dai seama cum a aparut o problema. Dar simularea iti permite sa vezi unde sunt campurile si unde apar perturbarile. Magia dispare, deoarece o poti vedea.”
Pe langa comunicarea cu lumea exterioara, Defender trimite mesaje intre sistemele de la bord. Echipa a implementat un sistem radar intre controlul adaptiv al vitezei de croaziera, monitoarele pentru unghiul mort si senzorii de monitorizare a presiunii in anvelope.
Emma, care s-a alaturat JLR in 2015, a fost prima persoana din domeniu care a lucrat cu simularea campurilor electromagnetice. Echipa sa a ajuns intre timp la 8 membri, dintre care 3 sunt femei. „Sunt foarte mandra de echipa, pentru toate eforturile depuse si performantele obtinute in acest domeniu.”
Aceste performante isi au originea in pasiunea pe care Emma o are din copilarie pentru domeniile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica). „Stiinta si matematica m-au interesat dintotdeauna si detin pentru aceste domenii calificari de nivel GCSE si A. Eram foarte interesata si de electronica si de aceea am studiat ingineria electrica la universitate. Mi-am luat doctoratul in comunicatii wireless, asa ca imi place sa ma perfectionez intr-un domeniu pe care il studiez.”
Dupa terminarea studiilor, Emma a lucrat la o companie de software din industria auto. Cum electronica masinilor moderne este tot mai sofisticata, exemplul sau ar trebui sa-i inspire pe multi altii in cariera.